خانه » خدمات وکالت در کرج » وکیل جهیزیه در کرج، استرداد جهیزیه و پس گرفتن آن

وکیل جهیزیه در کرج، استرداد جهیزیه و پس گرفتن آن

استرداد جهیزیه، یکی از حقوق زن است و او حتی قبل از طلاق نیز می‌تواند جهیزیه خود را مسترد کند اما به دلیل مشکلات کنونی در جامعه، این مسئله به یکی از دعاویِ پرشمار و چالشی در کشور تبدیل شده است و وکیل استرداد جهیزیه در کرج نقش مهمی در این دعوا دارد.

این در حالی است که آن‌دسته از خانواده‌هایی که گرفتار این دعوی شده‌اند، در صورت داشتن یک وکیل مجرب و متخصص در زمینه‌ی استرداد جهیزیه، می‌توانند از مشاوره‌ها و همراهی‌های این وکیل بهره‌مند شوند، به حقوق و تکالیف خود در مورد مسئله‌ی جهیزیه واقف شوند، تنش خانوادگیِ کمتری را تجربه کنند و پرونده در مدت زمان کوتاه‌تر و صرف هزینه‌ی کمتر به نتیجه برسد.

وکیل استرداد جهیزیه در کرج
وکیل استرداد جهیزیه در کرج

 جهیزیه چیست؟

“جهیزیه” یا “جهیز”، به مالی گفته می‌شود که زن بر اساس عرف و رسوم منطقه‌ی زندگی، در زمان ازدواج برای زندگی مشترک به منزل شوهر خود می‌برد تا هم خودش و هم شوهر و فرزندان بتوانند از آن استفاده کنند و به این ترتیب زن به شوهر خود در مورد جهیزیه، اباحه‌‌ی انتفاع می‌دهد به این معنا که شوهر می‌تواند از آن مال استفاده کند اما اجازه‌ی تصرف آن را ندارد.

(مالک جهیزیه، زوجه است و زوج هیچ حقی غیر از استفاده کردن از آن ندارد.)

جهیزیه در واقع، مجموعه اموال منقولی است که با هدف تزئین و زیبا کردن خانه و یا برای استعمال و استفاده به خانه‌ی شوهر برده می‌شود.

طبق نظر بسیاری از کارشناسان ذیربط، به صورت کلی، جهیزیه می‌تواند به سه شکل اصلی یعنی جنس، ملک یا پول باشد.

البته در فرهنگ و رسوم ایرانی، جهیزیه بیشتر شامل اسباب و اثاثیه و لوازم خانه یعنی زیرمجموعه‌ی جنس است.

جهیزیه در مالکیت چه کسی است؟

جهیزیه تا زمانی که زوجه زنده است در مالکیت او است یعنی متعلق به زن است. در واقع، پدر دختر، جهیزیه را بدون اینکه وجهی از دخترش دریافت کند، به او بخشیده است.

جهیزیه از دیدگاه قانونی و شرعی

هیچ نوع اجبار قانونی و شرعی در ایران در مورد آوردنِ جهیزیه توسط زن به منزل شوهر وجود ندارد.

اما در فرهنگ و عرف ایرانی، متداول است که عروس، همه یا تعدادی از اسباب و اثاثیه و وسایل مورد نیاز برای منزل مشترک را به منزل شوهر ببرد.

جهیزیه از پدیده‌هایی است که در مناطق و قومیت‌های مختلف کشورمان از قدیم مرسوم بوده که نوع و مقدار آن طبق آداب و فرهنگ خاص هر منطقه و عرف موجود و بر اساس توان مالیِ عروس و خانواده‌اش تعیین می‌شود و طرف‌های ازدواج بر سر آن توافق می‌کنند.

اطلاع از همه‌ی جنبه‌های مرتبط با موضوع جهیزیه و حقوق و تکالیف در این زمینه کمک می‌کند تا زوج‌ها و خانواده‌ها دچار مشکلات کمتری شوند و اگر دچار مشکل شدند، بتوانند آن را راحت‌تر و بهتر مدیریت کنند.

هدف از تامین جهیزیه توسط عروس یا خانواده‌ی عروس، مواردی از قبیلِ کم کردن بار مالی از دوش داماد، حفظ شأن عروس، افزایش صمیمیت و همدلی بین زوجین و خانواده‌های آنها و همچنین تلاش در جهت تعدیل قانون است.

(با توجه به اینکه طبق قانون، دختر نصف پسر ارث می‌برد، دادن جهیزیه از سوی خانواده دختر، به منزله‌ی ایجاد یک پشتوانه مالی برای دختر است و از این طریق به تعدیل قانون کمک می‌کند.)

در صورتی که در خصوص استرداد جهیزیه خود دچار مشکل شده اید، میتوانید با وکیل استرداد جهیزیه در کرج تماس بگیرید و از حق خود دفاع کنید.

آیا تهیه‌ی جهیزیه از نظر قانونی و شرعی جزو وظایف عروس و خانواده‌ی عروس است؟

برخلاف تصور بسیاری از افراد، هیچ نوع اجبار شرعی و قانونی در زمینه‌ی تهیه و تامین جهیزیه از سوی عروس یا خانواده‌اش برای آنها وجود ندارد.

طبق ماده‌ی ۱۱۰۶ قانون مدنی، در عقد دائم نفقه‌ی زن به عهده‌ی شوهر است و ماده‌ی ۱۱۰۷ قانون مدنی نیز نفقه را اینگونه تعریف می‌کند: “همه‌ی نیاز‌های متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض”. 

مرتبط:   وکیل نفقه در کرج، مشاوره تخصصی برای گرفتن نفقه

به این ترتیب، وظیفه تامین جهیزیه (در عرف ایران به معنای اسباب و اثبات و وسایل منزل) از نظر قانونی برعهده‌ی مرد است و اگر زن جهیزیه به خانه شوهر ببرد، می‌تواند هر زمانی که بخواهد، به عنوان عاریه‌دهنده، مورد عاریه (جهیزیه) را از عاریه‌گیرنده (مرد) بگیرد.

(زوج فقط تا زمانی که از اقلام جهیزیه به درستی استفاده کند و صدمه‌ای به آن نزند، می‌تواند از آن استفاده کند.)

تکلیف اموال و وسایلی که شوهر در طول سال‌های زندگیِ مشترک خریداری کرده چیست؟

یکی از نکات مهمی که باید درباره جهیزیه دانست این است که اموال و وسایلی که شوهر در طول زندگی مشترک خریداری می کند، جزو جهیزیه محسوب نمی‌شود و جهیزیه، فقط همان اموالی است که زن در زمان شروع زندگی مشترک به منزل شوهر برده است.

تکلیف جهیزیه مستهلک‌شده، گم‌شده و غیرقابل‌استفاده‌شده چیست؟

اگر در طول زمان، وسایل و اسباب و اثاثیه‌ای که زن به عنوان جهیزیه آورده خراب شود، مستهلک شوند، گم شوند یا غیرقابل استفاده شوند، شوهر مسئولیتی و تکلیفی برای پرداخت وجه آنها یا دادن جایگزین ندارد. (به شرط آنکه ثابت شود که شوهر هیچ نقش عمدی در خراب کردن یا گم کردن آنها نداشته است.) در این حالت، اگر زن بخواهد خواستار استرداد جهیزیه شود، فقط آن‌چه که باقی مانده است را می‌تواند مسترد کند.

تفاوت وسایل شخصی زوج با جهیزیه

جهیزیه می‌تواند هم توسط زوجه و هم زوج مورد استفاده قرار بگیرد و زوج هم می‌تواند از آنها استفاده کند اما وسایل شخصیِ زن فقط متعلق به او است و برخلاف جهیزیه، وسایل شخصی، مورد استفاده‌ی مشترک نیست و زن این اجازه را دارد که فقط خودش از این وسایل استفاده کند.   

استرداد جهیزیه به چه معنا است؟

استرداد جهیزیه در اصطلاح به معنای خارج کردن جهیزیه از منزل شوهر است و در مواردِ بروز اختلافات و طلاق یا فوت، تقاضا برای استرداد جهیزیه مطرح می‌شود. هرچند زن مالک جهیزیه است اما اگر استرداد جهیزیه بدون در نظر گرفتن لازمه‌های قانونی و بدون وجود شاهدان انجام شود، اختلافات و مشکلات افزایش می‌یابد.

دادخواست استرداد جهیزیه چیست؟

بحث دادخواست استرداد جهیزیه در مواردی مطرح می‌شود که طلاق یا فوت و یا اختلافاتی به وجود آمده که باعث شده تقاضای استرداد جهیزیه مطرح شود.

طرح دادخواست استرداد جهیزیه، تشریفات خاص قانونی دارد و لازم است افراد به کمک مشاوره گرفتن و مطالعه‌ی حقوقی از این تشریفات مطلع شوند.

مراحل طرح دعوای استرداد جهیزیه در کرج

برای انجام استرداد جهیزیه به صورت قانونی، زن باید در ابتدا دادخواست استرداد جهیزیه را به شورای حل اختلاف یا دادگاه خانواده تقدیم کند و تأمین خواسته نیز ترجیحاً انجام شود.

زن می‌تواند در دادگاه منطقه‌ی اقامت شوهر یا دادگاه منطقه‌ی اقامت خودش اقامه‌ی دعوی کند اما بهتر است اقامه‌ی دعوی در منطقه‌ی اقامت شوهر که جهیزیه در آن قرار دارد انجام شود تا دسترسی‌ها راحت‌تر و سریع‌تر باشد.  

مرجع رسیدگی‌کننده دعوی استرداد جهیزیه در کرج

دعوای استرداد جهیزیه نوعی دعوای مالی است و از آنجا که خواسته‌ی خواهان، عین اموال است، به هر میزان که خواسته شود، تقویم می‌شود. این مسئله که دادگاه به دعوی رسیدگی کند و یا شورای حل اختلاف رسیدگی کند، بستگی به ارزش مالیِ اموال دارد.

جهت مشاوره تخصصی با وکیل استرداد جهیزیه در کرج همین الان با ما تماس بگیرید.

هزینه‌ی دادرسی دعوی استرداد جهیزیه چگونه محاسبه می‌شود؟

دعوی استرداد جهیزیه یکی از انواع دعاوی مالی است و هزینه‌ی این دعوی بر اساس جدول تعرفه خدمات قضایی محاسبه می‌شود. (این تعرفه‌ها ممکن است به مرور زمان تغییر کنند.)

تأمین خواسته در مورد استرداد جهیزیه چیست؟

“تأمین خواسته” در دعاوی حقوقی و کیفری کاربرد دارد و به عنوان یک اقدام احتیاطی کمک می‌کند تا زمینه برای اجرای حکم قطعی دادگاه فراهم شود.

مرتبط:   در مواردی که مهریه مال غیرمنقول انتخاب شود مهریه باید درکجا ثبت شود؟

در مورد استرداد جهیزیه، تامین خواسته کمک می‌کند تا زوجه بتواند پیش از صدور حکم قطعی توسط دادگاه، اقلام جهیزیه خود را خیلی سریع از خانه خارج کند و و به دست یک فرد امین به عنوان امانت بسپارد تا هیچ تخریب و آسیبی از سوی زوج به این اقلام نرسد.

(در این حالت، در واقع، پیش از اینکه شوهر این اقلام را از خانه خارج کند، این اقلام توقیف می‌شود. مرد امین جهیزیه است و اگر هر اتفاقی برای جهیزیه بیفتد، مرد مسئول آن است.)

یک نکته‌ی مهم در مورد تامین خواسته این است که اگر زن بخواهد برای استرداد جهیزیه درخواست بدهد، باید حتماً در ستون خواسته، غیر از نوشتن “استرداد جهیزیه”، “صدور قرار تأمین خواسته پیش از ابلاغ” را نیز ذکر کند.

 (تأمین خواسته به‌ویژه در مواردی که اختلافات شدت گرفته و زوج از استرداد جهیزیه جلوگیری می‌کند، کمک شایانی به حل مشکلات و جلوگیری از افزایش مشکلات احتمالی می‌کند.) 

معنای نوشتن لیست سیاهه چیست؟

نوشتن لیست سیاهه به این معنا است که در همان ابتدا، لیستی از اقلام (وسایل و اسباب و اثاثیه) که توسط زن به عنوان جهیزیه به منزل شوهر برده می‌شود، تهیه می‌شود و شوهر و چند نفر از اعضای خانواده و بزرگان فامیل آن را امضا می‌کنند.

در موارد طلاق و فوت و موارد بروز اختلافات جدی (از جمله مواردی که توسط شوهر به جهیزیه آسیب وارد شده و یا جهیزیه توسط شوهر فروخته شده یا معدوم شده)، وجود این لیست کمک می‌کند تا روند پیگیری‌ها به شکل راحت‌تر و سریع‌تری انجام شود.

در نوشتن سیاهه جهیزیه به چه مواردی باید دقت شود؟

  • لازم است تک‌تک اقلام جهیزیه که عروس به خانه‌ی داماد می‌برد با دقت در لیست سیاهه نوشته شود. 
  • ترجیحاً اقلام جهیزیه در برگه‌ی آخر عقدنامه نیز یادداشت شود.
  • امضا شدن سیاهه و اثر انگشت زدن توسط داماد، اعتبار سیاهه را افزایش می‌دهد.
  • تنظیم شدن لیست سیاهه در دفترخانه اسناد رسمی موجب افزایش اعتبار آن می‌شود و باعث می‌شود این لیست در حکم یک سند رسمی باشد.
  •  لازم است چند نفر از خانواده‌ و فامیل به عنوان شاهد، لیست سیاهه را امضا کنند.
  •  لازم است فاکتورهای خرید نگهداری و به نحوی بایگانی شوند که تا سال‌های طولانی حفظ شوند و قابل خواندن باشند.

استرداد جهیزیه در صورت وجود سیاهه و فاکتور و بدونِ وجود سیاهه و فاکتور

اگر زن فاکتور خرید اقلام جهیزیه و ترجیحاً سیاهه‌ی این وسایل را داشته باشد، می‌تواند بدون نگرانی، برای استرداد جهیزیه خود اقدام کند اما در حالتی که سیاهه نداشته باشد، راهکار این است که یا شوهر او باید اقرار کند، یا چند شاهد معتبر شهادت دهند یا فاکتور خرید معتبر به نام زوجه یا خانواده‌ی او ارائه شود و سایر شرایط نیز فراهم باشد تا زن بتواند جهیزیه را مسترد کند. ( در این حالت، قاضی دادگاه با توجه به وضعیت پرونده تصمیم می‌گیرد.) 

مدارک مورد نیاز برای تنظیم دادخواست دعوی استرداد جهیزیه

  • اسناد و مدارکی که وجود رابطه‌ی زوجیت یا انقطاع آن را ثابت کند (سند نکاح یا سند طلاق) و کپیِ این اسناد و مدارک
  • مدارک شناسایی زوجین (اصل کارت ملی و اصل شناسنامه و کپی‌های صفحات آنها)
  • اسناد و مدارکی که ثابت کند اموال و جهیزیه توسط زن یا خانواده‌ی او خریداری و به خانه‌ی شوهر آورده شده است (از جمله لیست و سیاهه‌ی جهیزیه، فاکتورهای خرید معتبر و شهادت شهود معتبر) 

شرایط طرح دعوی استرداد جهیزیه چیست؟

اقامه‌ی طرح دعوی استرداد جهیزیه نیازمند وجود شرایط زیر است:

  •  وجود دلایل و مدارک و مستندات معتبر به منظور اثبات مالکیت زن بر جهیزیه (از قبیل فاکتور خرید و سیاهه‌ی جهیزیه که به امضای زوج وچند تن از اعضای خانواده و بزرگان فامیل (شاهدان) رسیده باشد.) 
  • اثبات شدنِ بقاء عین اموال جهیزیه (یکی از لازمه‌های استرداد جهیزیه، اثبات بقاء اموال و اقلامی است که زن به خانه شوهر آورده است. به این ترتیب، در صورت از بین رفتن اموال، استرداد عین آن اموال ممکن نیست و در این حالت زوجه می‌تواند به شرط اثبات کردنِ تلف شدنِ اموال توسط زوج به صورت عمدی، بها یا مثل آن را از زوج بخواهد.)
مرتبط:   بهترین وکیل طلاق در کرج ⚖️ [+15 سال تجربه] ✔️مشاوره رایگان

مدت زمان صدور حکم استرداد جهیزیه چقدر است؟

مدت زمان صدور حکم برای دعاویِ استرداد جهیزیه ممکن است متغیر باشد و سرعت روند تصمیم‌گیریِ دادگاه در مورد پرونده‌های این دعاوی تحت تاثیر عوامل مختلفی از قبیل شرایط و ویژگی‌های پرونده قرار دارد ضمن اینکه آشناییِ طرفین دعوی با قوانین و همچنین بهره‌مندی از مشاوره‌های قابل استناد می‌تواند به افزایش سرعت پیگیریِ این پرونده‌ها کمک شایانی کند.

اجرای حکم استرداد جهیزیه چگونه است؟

همان‌گونه که قبلاً نیز گفته شد، بهتر است در در زمان مطرح کردن دادخواست استرداد جهیزیه، تأمین خواسته نیز درخواست شود تا از تخریب شدن احتمالیِ اقلام جهیزیه جلوگیری به عمل آید.

روند کار به این ترتیب است که در زمان اجرای حکم قطعی در ارتباط با دعوی استرداد جهیزیه، ابتدا فردی امین که می‌تواند از اقوام زوجه نیز باشد تعیین می‌شود و سپس نامه‌ای به نزدیک‌ترین کلانتری به محلی که جهیزیه در آن قرار دارد نوشته می‌شود.

سپس آن نامه توسط زوجه به آن کلانتری برده می‌شود و با همراهیِ یکی از مأموران آن کلانتری، زوجه به محلی که جهیزینه قرار دارد می‌رود و همه‌ی جهیزیه را مسترد می‌کند. (در این حالت، اگر زوج بخواهد مانع از اجرای حکم شود، مامور کلانتری موظف است اقدامات قانونی را انجام دهد.)

مشاوره تخصصی با وکیل جهیزیه در کرج تنها با یک تماس

آیا استرداد جهیزیه قبل از طلاق ممکن است؟

همان‌گونه که پیش از این نیز اشاره شد، زن مالک جهیزیه است و می‌تواند هر نوع دخل و تصرفی را در مورد اقلام جهیزیه‌ی خود انجام دهد (حتی قبل از طلاق)، و برای خارج کردن اقلام جهیزیه از منزل شوهر نیازی به اجازه‌ی شوهر نیست به شرط آنکه همه‌ی مدارک و اسناد و شواهد مورد نیاز برای اثبات اینکه زن مالک آن وسایل و اسباب و اثاثیه است وجود داشته باشد.

همچنین بهتر است در زمان بردن جهیزیه از منزل شوهر نیز سیاهه تهیه شود و این سیاهه را نیز چند نفر شاهد امضا کنند.

یک نکته‌ی مهم دیگر این است که توصیه می‌شود در زمان خارج کردن جهیزیه، صورت‌جلسه‌ای نیز تهیه شود و همه‌ی اقلامی که توسط زن از منزل شوهر خارج می‌شود در آن صورت‌جلسه قید شود و به امضای شهود برسد.

(اگر خود شوهر نیز در زمان خارج کردن جهیزیه در منزل حضور دارد، او نیز باید سیاهه و صورت‌جلسه را امضا کند.)

سرقت و فروش جهیزیه و آسیب، تخریب و گم کردن جهیزیه توسط شوهر

آسیب، تخریب و گم کردن جهیزیه توسط شوهر

شوهر مسئولیتی در قبال گم شدن، خراب شدن یا از بین رفتن اقلام جهیزیه زن ندارد اما اگر ثابت شود که شوهر به صورت عمدی اقدام به خراب کردن، گم کردن یا از بین بردن اقلام جهیزیه کرده، زن می‌تواند با مراجعه به دادسرا از او شکایت کند.

سرقت و فروش جهیزیه توسط زوج 

اگر مرد اقلام جهیزیه زن را سرقت کند و یا این‌که بدون رضایت زن، این اقلام را بفروشد، زن می‌تواند از او شکایت کند و شوهر به جرم سرقت یا خیانت در امانت، تحت پیگرد قانونی قرار می‌گیرد.

وکیل استرداد جهیزیه در کرج کیست؟

وکیل استرداد جهیزیه کرج کسی است که حوزه استرداد جهیزیه را به عنوان حوزه تخصصیِ خود یا یکی از حوزه‌های تخصصیِ خود انتخاب کرده و مهارت، دانش و تخصص قابل توجهی در این حوزه دارد. این وکیل می‌تواند دعاوی استرداد جهیزیه را در کمترین زمان ممکن و با بالاترین کیفیت ممکن پیگیری کند و به نتیجه برسد. 

شماره وکیل جهیزیه در کرج

اگر در حال حاضر درگیر دعوای استرداد جهیزیه هستید، برای تسریع رسیدگی به پرونده و دفاع از حق خود با وکیل افشین مرادی، بهترین وکیل جهیزیه در کرج تماس بگیرید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *